Familierecht Nederland
Juridisch advies en rechtsbijstand

Corona en alimentatie

Moet ik nog alimentatie betalen tijdens de uitbraak van het coronavirus?

De uitbraak van het coronavirus heeft effect op iedereen, maar het treft de één net wat meer dan de ander. De maatregelen van de overheid zorgen ervoor dat veel mensen thuis moeten werken, minder uren kunnen werken of ontslagen zijn door de crisis. Mensen hebben in verband met de economische onzekerheid veel vragen over de alimentatie. Wat gebeurt er nu bijvoorbeeld met de partner/kinderalimentatie als je geen inkomen meer hebt door de coronacrisis?

Wijziging van de alimentatie

Wanneer u de alimentatie niet meer kunt betalen, is het een mogelijkheid om het alimentatiebedrag te laten wijzigen. Voor het wijzigen van de alimentatie is het noodzakelijk dat de situatie van u of uw partner is gewijzigd. De situatie voor wijziging moet van invloed zijn op het inkomen of de draagkracht van die persoon. Er zijn verschillende manieren waarop u de alimentatie kunt wijzigen.

Optie 1: Overleg met ex-partner

U kunt ten eerste proberen om het alimentatiebedrag in goed overleg met uw ex-partner te wijzigen. Dit kunt u samen overleggen of via mediation. Aangezien de rechtbanken nog gesloten zijn voor niet-urgente zaken, is mediation op dit moment de snelste manier om het alimentatiebedrag te laten wijzigen.

Optie 2: Wijzigingsverzoek bij de rechtbank

Wanneer uw ex-partner niet instemt met de wijziging van het alimentatiebedrag, kunt u een wijzigingsverzoek indienen bij de rechtbank. Uw ex-partner kan dan nog alimentatie vorderen tot het alimentatiebedrag is gewijzigd door de rechter. Minder inkomsten hebben vanwege ontslag tijdens de coronacrisis kan een goede grond zijn voor een wijzigingsverzoek van de alimentatie.

Mocht u nog meer over dit onderwerp willen weten, neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier.

Door: mw. B. Mackaaij

Jurist bij Johannsen advocaten